Tuina

TuiNa = Chinese lichaamsmassage

In China is massage al duizenden jaren een belangrijk onderdeel van de geneeskunde. Bijna elk Chinees ziekenhuis heeft een massage afdeling. De effecten die men hiermee bereikt zijn enorm. De mens wordt in zijn geheel (holistisch) behandeld, lichaam-geest. We worden ziek door zowel in- als externe ziekte oorzaken

TuiNa massages stimuleren en reguleren het meridiaansysteem waardoor blokkades kunnen worden opgeheven. Op die manier komen lichaam en geest weer in balans en verminderen of verdwijnen klachten. Meridianen zijn kanalen waardoor Qi(energie), bloed, voedingsstoffen en informatie stromen. Ze voeden het lichaam en zorgen dat lichaam en geest in balans blijven. Zo zorgen ze ervoor dat er gezondheid, innerlijke rust en evenwicht is. Blokkades in dit systeem veroorzaken, volgens de Chinese Geneeskunde, ziektes en geestelijke onbalans.
TuiNa (druk en wrijf) is een Chinese medische massagevorm (een therapeutische massage) waarbij verschillende manipulatie technieken gebruikt worden zoals: duwen, rollen, draaien, schuiven, kloppen, kneden, drukken met de handen op het aangedane gebied, op acupunctuurpunten of op meridianen.

Door deze massage ontstaat een verbetering van de energiecirculatie en een verbetering van de bloedcirculatie waardoor onder andere pijnveroorzakende stagnaties opgelost kunnen worden.

De organen en de meridianen van het lichaam vormen een onafscheidelijk geheel. Problemen van de organen kunnen de bijbehorende meridiaan aantasten en andersom. Toch is het ook belangrijk om ze los van elkaar te bekijken, want meridianen liggen meer aan de oppervlakte en organen zitten in het interne deel van het lichaam. Een probleem kan alleen in een meridiaan zitten zonder dat het bijbehorende orgaan is aangetast. Ook kan een orgaan verstoord zijn zonder dat de bijbehorende meridiaan is verstoord. En aangezien de huid het grootste orgaan van het lichaam is, kun je huidaandoeningen natuurlijk ook in deze context beschouwen en behandelen.

De manier waarop deze massage wordt toepast vindt zijn oorsprong in de basistheorie van de Traditionele Chinese Geneesmethoden (TCM). De acupunctuurpunten worden enkel met de handen gemanipuleerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s